Znalazłam tematy dotyczące przeróżnych hobby, ale co z osobami, które go nie mają? Są wśród Was tacy?
Ja osobiście chyba zaliczam się do tej grupy, ponieważ mam słomiany zapał do wszystkiego. Potrafię zająć się czymś przez 2-3 dni ale szybko mi się to nudzi. Gdyby ktoś mnie zapytał czym się interesuje nie umiem wymienić konkretnej rzeczy. Nawet nie jest tak, że interesuje się wszystkim po trochu z kilku dziedzin. Czytam często np. gazety typu "Wiedza i życie" ale nie powiedziałabym, że interesuje mnie nauka, ponieważ bywają takie okresy np. 2 miesięczne, kiedy nic takiego nie czytam. Uwielbiam układać puzzle, ale też nie uważam tego za hobby, bo nie robię tego regularnie i mój zapał też kończy się po jakimś tygodniu, aż do następnego razu gdy zachce mi się znów układać.
Uważacie, że warto szukać na siłę jakiegoś hobby i jeśli tak, to w jaki sposób to robić? Czy może mam mylne wrażenie o posiadaniu hobby i to nie jest tak jak wszyscy mówią, że oddaje się temu większość czasu i myśli?
osoby z hobby są bardziej interesujące, nie będę owijać w bawełnę, po prostu nie sa tak bezbarwne jak osoby bez. Ja kiedyś nie miałem hobby, mówię tak bo granie w gry komputerowe nie zaliczam do hobby, ale moje umiłowanie do tłuczenia stworów w różnych grach RPG zaowocowało tym, że gdy kiedyś kumpel zaproponował mi pójście z nim na trening szermierki szablą historyczną (nie mylić z tą "anteną" sportową i typami w rajtuzach) taką prawdziwą zakrzywioną z ciężkiego żelastwa to stwierdziłem "hmm po co mam napierdzielać stwory w durnych grach jak mogę tłuc prawdziwych ludzi (nie bez opamiętania oczywiście) Teraz jeżdżę na rekonstrukcje historyczne i wprost zakochałem się w klimacie jaki panuje na takich imprezach. Także warto szukać hobby. Może zastanów się co robisz najczęściej i trochę pogłówkuj jaka jest alternatywa tego zajęcia. tak jak ja zamieniłem tłuczenie komputerowych stworów na tłuczenie ludzi tak i ty może coś znajdziesz
Zalezy jak podchodzisz do gier, jeśli tylko grasz to moze nie jest to hoby, ale np ja intersuję się też historią ich powstania itd. Wiem dużo o grach, nieraz znam je leiej nie grając ani razu niż ci co przeszli...
Próbuj próbuj, w końcu trafisz na coś co Ciebie zainteresuje na dłużej. Też miałem podobny problem, nic mnie nie interesowało, w końcu zacząłem przypadkiem grać na gitarze i teraz w wolnych chwilach uczę się piosenek
Kwestia czasu, trzeba próbować nowych rzeczy, aż w końcu trafi się na coś co sprawia prawdziwą przyjemność. Hobby to nie zawsze ekstremalna jazda autem terenowym, czasem to po prostu gra na gitarze czy nawet zbieranie monet wszystko może okazać się fascynujące, gdy robimy to z pasją
myślałem że każdy ma jakieś hobby a tu proszę, zaskoczka, nie wiem czy należy szukać czegoś na siłę, ale warto się rozglądać, jak nie będziesz szukać na siłę to na pewno coś znajdziesz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum