• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Oferty Pracy • Korepetycje • Przyjaciele • Chwilówki Forum
• Rejestracja • Zaloguj • Album


Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

     Kerosine  



Zaproszone osoby: 1
Tytuł: Frausz
Dołączyła: 10 Cze 2011
Posty: 3238

Wysłany: 2011-12-19, 20:48   Dziczyzna

Mieliście kiedykolwiek okazję spróbować dziczyzny? Przypadła Wam do gustu? Jak opisalibyście jej smak osobom, które nigdy w życiu nie miały z nią do czynienia? Słusznie uznawana jest za mięso luksusowe [nie tylko ze względu na trudności w pozyskaniu i ograniczony dostęp] czy, mówiąc kolokwialnie, nie ma się za czym zabijać?

Jakich konkretnie rodzajów dziczyzny (zakładając, iż mieliście już z nią jakikolwiek kontakt) próbowaliście? Dzika, sarninę, królika, zająca, kuropatwę, bażanta, przepiórkę...? W jakiej postaci było przyrządzone i z jakiej okazji je podano? Nie obawiali(by)ście się zjedzenia takiego mięsa tuż po upolowaniu? A może nie tknęli(by)ście go nawet ze względów ideologicznych (barbarzyństwo i okrucieństwo polowań na dziką zwierzynę itp.)?

Wypowiadamy się :)
_________________
The paranoia is in bloom

Wybuchy rysuję, że niby bukiety. Psycholożka daje się nabrać.
 
 

     Nyara  



Dołączyła: 12 Lut 2010
Posty: 297

Wysłany: 2011-12-19, 22:13   

Były sąsiad miał hobby w postaci łapaniu zająców. Pasztet robił wręcz wybitny, więc polecam.
Kolega z pracy Lubego jest zapalonym myśliwym. Należy do Koła Łowieckiego. Jak w wiadomo uczestniczy w legalnych odstrzałach zwierząt, lub może polować w okresie i co ważne późno jesiennym. Wtedy zwierzęta przed zimą nabierają 'masy' i najlepiej nadają się do spożycia.
Mięso MUSI być najpierw przebadane. Wścieklizna itd. choroby. Nie należy spożywać mięsa z niewiadomego pochodzenia. Mieszkam przy lesie, więc obecnie co noc słyszę kłusowników. I znów historię w typu, że którego sąsiada odwiedza pogotowie.
Pisząc o tym koledze w moim posiadaniu pojawiło się mięso z dzika. Gulasz powstał z niego. Mięso musi dłużej poleżeć w zalewie i dusić się. Polecam - praktycznie zero tłuszczu a taka np. cielęcina chowa się w smaku. Podobno kiełbasy z sarny i dzika są dobre ze względu, że nie są tłuste i co ważne dobrze zrobione.
_________________
Znajduję ślad twoich zębów w moim mieście.
(...)
pierwsza warstwa - skóra.
druga warstwa - krew.
trzecia warstwa - kości.
czwarta warstwa - dusza.
a ślad twoich zębów jest najgłębiej.
najgłębiej.'
Ostatnio zmieniony przez Nyara 2011-12-19, 22:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 

     guma  



Dołączyła: 26 Paź 2011
Posty: 47

Wysłany: 2011-12-26, 11:11   

Nie lubię myśliwych, najczęściej odstrzał to zabijanie najładniejszych okazów. Poza tym durne "hobby".
Dziczyzny nie jadam. I niech smakuje wyśmienicie to nie zjem. Jeszcze jeśli nasze lasy byłyby obfite w zwierzynę. Ale teraz to snobizm i tyle.
 
 

     Wampirek  



Dołączyła: 25 Kwi 2011
Posty: 928
Skąd: stąd.

Wysłany: 2011-12-26, 12:37   

Mój tato jest mysliwym, wiec dziczyzna jest u mnie na porządku dziennym. Osobiście nie lubię i nie jadam.
_________________
"(...) ale każda droga wymaga poświęceń..."
 
 

     milaike 


Dołączył: 09 Cze 2010
Posty: 11

Wysłany: 2012-09-01, 20:17   

tak miałam okazję spróbować i powiem, że to mięso bardzo mi posmakowało. Ale też mam wrażenie, że trzeba wiedzieć jak je przyrządzić. Bo nie zawsze się uda. A jak ktoś nie miał jeszcze okazji, żeby spróbować dziczyzny a jest, albo będzie w Krakowie to może iść do C. K. Browaru koło Bagateli tam podają bardzo smacznie przyrządzoną dziczyznę.
 
 

     ogórek  



Dołączył: 01 Wrz 2012
Posty: 9

Wysłany: 2012-09-01, 22:48   

Dziczyzna jest rewelacyjna, oczywiście wszystko zależy od sposobu przyrządzenia i od przypraw, ale mięso potrafi być niesamowicie delikatnie i nie ma tłuszczu.
_________________
Zmieniają się na lepsze pokoje Ustce
 
 

     ania333 


Dołączył: 19 Wrz 2012
Posty: 15

Wysłany: 2012-09-19, 10:48   

Jadłam sarnę. nie poczułam różnicy z czymkolwiek innym, dopóki mi nie powiedziano, że to sarna... mięso jak mięso...
_________________
Słodkie kotki, Słodkie pieski i randki
 
 

     ZuZkA  



Dołączyła: 18 Wrz 2012
Posty: 45

Wysłany: 2012-09-20, 12:53   

Dziczyzna jak dla mnie ma zbyt wyraźny posmak krwi. Przy niewielkiej ilości (kawałek kiełbasy lub dziczyzna w bigosie) mi to nie przeszkadza, ale jeżeli mam zjeść dziczyznę jako danie główne to już mam z tym problem
_________________
Now, if you’ll excuse me, I’m gonna go home and have a heart attack.
 
 

     Martina  



Zaproszone osoby: 14
Tytuł: słodziak *^_^*
Dołączyła: 11 Paź 2005
Posty: 15490
Skąd: Poznań

Wysłany: 2012-10-23, 17:09   

w sobotę miałam okazję spróbować kiełbasy z dzika i wędliny/pieczeni z jelenia. o ile kiełbasa z dzika po prostu smaczna (ale nie ma się za czym zabijać), o tyle jeleń... o matko, cudo. chyba najdelikatniejsze i najsmaczniejsze chyba mięso, jakie kiedykolwiek jadłam. już wiem, że jak będę mieć okazję, to bardzo, bardzo chętnie to powtórzę.
_________________
niezależność, radość życia, brak obsesji

 
 
 

     groteska 


Dołączył: 17 Gru 2013
Posty: 329

Wysłany: 2015-03-31, 18:04   

Nie przepadam za dziczyzną.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Reklama:
Prawdopodobnie najlepsze Forum Dyskusyjne
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Pomagamy:
pajacyk

Sitemap:
tematy i użytkownicy