• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Oferty Pracy • Korepetycje • Przyjaciele • Chwilówki Forum
• Rejestracja • Zaloguj • Album


Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

     efekt_motyla  



Dołączyła: 31 Maj 2010
Posty: 36
Skąd: szczecin

Wysłany: 2010-06-02, 23:02   

moja siostra ma przekonanie, że parówki z drobimexu są najlepsze bo ma znajomą, której rodzice tam pracują i sama je je, więc jakby było coś z nimi nie tak to by nie jadła;d

ja osobiście lubię parówki :D nawet jeśli tam jest pies z budą i papier toaletowy :d
 
 

     Serij 



Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 80

Wysłany: 2010-06-03, 13:18   

spaghetti z parowkami czemu nie ;) wykorzystuje ten przepis -jest prosty:)
składniki
40 dag makaronu spaghetti
25 dag cienkich parówek
5 łyżek masła
3 ząbki czosnku
4 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać obrane z osłonek i pokrojone w plasterki parówki. Smażyć ok. 3 min. Zawartością patelni polać gorący makaron.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
 
 

     Smarkej  



Tytuł: Skądinąd
Dołączył: 25 Mar 2010
Posty: 4996

Wysłany: 2010-06-03, 22:35   

jak lubię parówice, tak do spagetów czy do pizzy bym nie wdrożył. to tak jakby wódkę popijać kefirem. ;]
_________________
It eluded us then, but that's no matter - tomorrow we will run faster, stretch out our arms further...
And one fine morning -

So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past.
 
 

     Serij 



Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 80

Wysłany: 2010-06-04, 18:59   

co ty gadasz...;p my ostatnio zapijalismy olejem :)

a przeciez niektorzy dodaja do spaghetti kielbasy - a ja osobiscie wole parowki :) lepiej smakuje i nie jest sos tlusty;)
 
 

     Smarkej  



Tytuł: Skądinąd
Dołączył: 25 Mar 2010
Posty: 4996

Wysłany: 2010-06-04, 19:38   

Serij napisał/a:
a przeciez niektorzy dodaja do spaghetti kielbasy

w tym chyba nie ma nic zdrożnego, kiedy pokrojona i przyzwoicie przysmażona. spagety mają wtedy taki polski, przaśny posmak. kiedy nie ma mielonego, trudno się oprzeć. ale parówki? :szok:
_________________
It eluded us then, but that's no matter - tomorrow we will run faster, stretch out our arms further...
And one fine morning -

So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past.
 
 

     Serij 



Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 80

Wysłany: 2010-06-05, 22:30   

no a jak nie masz kielbasy to czemu nie parowki? ;P nie bedziesz wiedzial jak smakuje-dopoki nie sprobujesz :) :) ja juz tak jadlam spaghetti i naprawde bylo dobre :)
 
 

     Celina 


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 15

Wysłany: 2010-06-07, 13:04   

No ja zdecydowanie jeśli miałabym robić spaghetti to wybrałabym zamiast kiełbasy parówki, mają delikatniejszy smak i wydaje mi się że dobrze by mi się skomponowały z delikatnym makaronem.
Kiełbasa z makaronem??? bleee, jak już to boczek:)
 
 

     Serij 



Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 80

Wysłany: 2010-06-07, 15:50   

ja nie przepadam za bocziem..za tlusty... wole paroweczki sa takie neutralne :) zakochalam sie w paryzankach:)
 
 

     Martina  



Zaproszone osoby: 14
Tytuł: słodziak *^_^*
Dołączyła: 11 Paź 2005
Posty: 15490
Skąd: Poznań

Wysłany: 2010-06-07, 16:58   

Serij napisał/a:
składniki
40 dag makaronu spaghetti
25 dag cienkich parówek
5 łyżek masła
3 ząbki czosnku
4 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać obrane z osłonek i pokrojone w plasterki parówki. Smażyć ok. 3 min. Zawartością patelni polać gorący makaron.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.


nie widzi mi się to.. bez żadnego koncentratu pomidorowego ani śmietany ani niczego mokrego? 5 łyżek masła i trochę parówek na suchy makaron? niiiiiieeeee...
_________________
niezależność, radość życia, brak obsesji

 
 
 

     Celina 


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 15

Wysłany: 2010-06-08, 14:02   

No co ty, mi jak najbardziej się ten przepis widzi. Jak dasz odpowiednio dużo masła to makaron będzie odpowiednio mokry:) A połączenie parówki z pietruszką i czosnkiem bardzo mi pasuje. Może nawet dzisiaj wypróbuje ten przepis to jutro wam napisze jak wyszedł:)
 
 

     matra  



Tytuł: Buka zimna suka
Dołączyła: 15 Sty 2010
Posty: 1042
Skąd: Dolina Muminków

Wysłany: 2010-06-08, 14:29   

Celina napisał/a:
Jak dasz odpowiednio dużo masła to makaron będzie odpowiednio mokry:)

i tłusty fe fe >: nie wiem, co kto lubi, ja nienawidzę kąpieli w sosie i tłuszczu, wolę coś lżejszego..
_________________
ocal życie - adoptuj!

m. gallery
 
 
 

     Serij 



Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 80

Wysłany: 2010-06-08, 16:57   

przeciez to nie bedzie suche ;] wystarczyc przeczytac sposob zrobienia. Maslo nie jest tluste z polaczeniem z makaronem. Tlusty to moze byc smalec. Osobiscie wole czasem podsmazac na masle niz na oleju.
 
 

     Celina 


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 15

Wysłany: 2010-06-09, 13:43   

Też tak uważam!! :D :D
A znacie ten przepis?

Parówki w kabaczku
1 kabaczek (ok. 1 kg)
6-8 parówek (30-40 dag)
sól
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki oregano
1 cebula (10 dag)
5 łyżek oleju
1/2 szklanki ketchupu
15 dag tartego żółtego sera

Opis i przyrządzanie

Najpierw umyć kabaczek i przekroić go wzdłuż na pół, wydrążyć z wnętrza pestki wraz z luźną częścią miąższu, tak aby powstały 2 duże "łódki", następnie obrać ze skóry.

Wnętrza "łódek" posolić, ułożyć w nich wzdłuż po 3-4 parówki obrane z osłonek, posypać pieprzem, papryką, oregano oraz cebulą pokrojoną w cienkie półplasterki.

Na dno niezbyt głębokiego naczynia wlać 1 łyżkę oleju i kilka łyżek wody. Włożyć obie "łódki", polać każdą 2 łyżkami oleju i ketchupem, posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia przez około 30 minut.

Po wyjęciu przekroić każdą "łódkę" w poprzek na połowę.

Naprawdę bardzo fajny przepis, bardzo, bardzo polecam!!! :rotfl: :)
 
 

     matra  



Tytuł: Buka zimna suka
Dołączyła: 15 Sty 2010
Posty: 1042
Skąd: Dolina Muminków

Wysłany: 2010-06-09, 13:54   

Mi się jeszcze przypomniało, że kiedyś chłop mi przygotowywał parówki w fajny sposób - naciąć wzdłuż na pół, ale tak, żeby nie przekroić, włożyć do tego odrobinę sera i do mikrofalówki. Dodatkowo owinięte boczkiem to parówki po kanadyjsku: http://twojemoje.blogspot...ym-serem-i.html
_________________
ocal życie - adoptuj!

m. gallery
 
 
 

     Anka_DD  



Zaproszone osoby: 2
Dołączyła: 30 Lip 2008
Posty: 1135

Wysłany: 2010-06-09, 14:18   

A ja pamiętam, jak za małolata zajadałam się 'koziołkami'. Parówki wystarczy naciąć krzyżowo z obu stron po około 1/3 długości i podsmażyć na patelni. Można też pozawijać w plastry sera przed smażeniem. Wariacji z koziołkami może być sporo, wedle uznania ^^

Wygląda to mniej więcej tak:
http://przepisy-z-kuchni....2,ID361428382,n

Można też pobawić się w inne dziwadła:
http://www.uwielbiam.pl/p...e-pazury-d.html
http://www.mojegotowanie....iczki_z_parowek
_________________
Sometimes devil tempts me to believe in God...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Reklama:
Prawdopodobnie najlepsze Forum Dyskusyjne
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Pomagamy:
pajacyk

Sitemap:
tematy i użytkownicy