• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Oferty Pracy • Korepetycje • Przyjaciele • Chwilówki Forum
• Rejestracja • Zaloguj • Album


Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

     Serij 



Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 80

Wysłany: 2010-06-09, 14:49   

mi sie podoba taka wersja "koziolkow" http://konkurs.paryzanki....iolki-z-parowek

latwe w przyrzadzeniu ;D kiedys mi mamusia takie wlasnie robila ;P

[ Komentarz dodany przez: Sol: 2010-06-09, 19:09 ]
Dobra, styknie tego szeptanego marketingu. Wszyscy już wiemy, jakie parówki najbardziej lubisz, więc byłoby miło, gdyby ta konkretna marka przestała się wreszcie pojawiać w Twoich postach.
 
 

     DorotaK  



Dołączyła: 03 Lut 2009
Posty: 434

Wysłany: 2010-06-10, 12:28   

no zakochała się dziewczyna w parówkach, co zrobić :)
ja też lubię...
taki prosty przepis, który przydaje się jako przekąski na różne imprezy to parówki w cieście francuskim...
ciasto kupuję gotowe, wąskimi paskami owijam parówki, tak, żeby z każdej strony zostały niezawinięte końce, które nacinam na krzyż, potem do piekarnika, ciasto się upiecze, a te nacięte końce parówek, pod wpływem ciepła zawiną sie na ciasto... mniej więcej tak to wygląda:

chociaż ja zostawiam te końce znacznie krótsze, ładniej wtedy wygląda i robię z połówek parówek, smakuje jak hot-dogi ;)

i jest jeszcze taka fajna sałatka, bardzo prosta: parówki, pomidory, kefir, ser feta, kilka oliwek, rukola lub sałata, szczypiorek, przyprawy (sól pieprz, papryka)
_________________
"Quidquid latine dictum sit, altum videtur"
 
 

     Lemonka  



Dołączyła: 14 Gru 2009
Posty: 13

Wysłany: 2010-06-10, 23:33   

hahah moje pierwsze skojarzenie jak patrze na zdjęcie to widzę stopy osoby zawiniętej w dywan:P:P nie wiem czemu ale jakoś tak mi to przypomina;)
parówkowe w dywaniku??:)
 
 

     Celina 


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 15

Wysłany: 2010-06-14, 15:34   

Chciałam powiedzieć że zrobiłam parówki z makaronem, masłem i pietruszką i wyszły super, naprawdę pycha:)
Co do parówek w cieście to ja zawsze sobie do nich robię różne sosy, zawsze podstawowe są dwa czosnkowy i pomidorowy:):)
 
 

     Anka20 


Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 9

Wysłany: 2010-06-29, 16:16   

Ja robię parówki w cieście drożdżowym. Początkowo nie byłam przekonana ale w połączeniu z sosikami- rewela.
_________________
jak sięgać po rady to: www.wizaż.pl
jak gotować to: www.pulpecik.pl
jak się edukować biznesowo: www.kojotybiznesu.pl
 
 

     Żelkii^^  



Dołączyła: 15 Maj 2010
Posty: 517
Skąd: mnie możesz znać?

Wysłany: 2010-06-29, 20:51   

Parówki z makaronem ^^ Tu jest to pokazane:
http://demotywatory.pl/17...zisiaj-na-obiad

Prosty sposób przyrządzania ;D
_________________
Pa
Pa tataj
Pa tataj
Pa tatatatatataj...
 
 

     Celina 


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 15

Wysłany: 2010-08-09, 14:10   

No co wy, mi parówki z ryżem jak najbardziej pasują. Szczególnie do leczo. Gotuje ryż, na to leczo z parówkami i wszystko posypuje pietruchą :) Rewelacja. Aczkolwiek muszę przyznać że w większości przepisów bardziej pasuje makaron:)
 
 

     marasenha 


Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 108

Wysłany: 2010-08-12, 15:38   

Proste Celina, że parówki + ryż są spoko. Mam taki przepis na ryż Kreola, z jakiejś meksykańskiej kuchni, w skład wchodzi ryż, parówki, czerwona fasola i kukurydza, bardzo łatwo to przyrządzić i smaczne.
 
 

     Jagodzianka 


Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 52

Wysłany: 2010-08-26, 17:16   

Paróweczki owinięte plasterkiem sera, boczusiem i podpieczone na patelnii PYCHOTKA
 
 

     Celina 


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 15

Wysłany: 2010-09-02, 12:39   

Noo bardzo dziękuje za poparcie, ciesze się że nie tylko ja jestem fanem ryżu z parówkami:):)

Jeśli chodzi o parówki z boczkiem to ja robię sobie taka pastę z tymi składnikami w roli głównej, oczywiście zdarza mi się to robić rzadko bo jest dość kaloryczny przepis:)
 
 

     wikaG 



Dołączył: 03 Wrz 2010
Posty: 146

Wysłany: 2010-09-03, 13:31   

Cześć,
a co powiecie na mój przepis?
Przepis ma wiele zalet: prosta receptura i fakt, że nie trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie, gwarantuje szybkie przygotowanie potrawy. Poza jego zaletami dopatrzyłam się jednej wady: po upieczeniu parówki szybko znikają ze stołu.

PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

5 parówek
25 dag mąki
2 dag drożdży
łyżka mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
jajko
łyżeczka oleju
łyżeczka cukru
sól

Do mąki dodać drożdże rozprowadzone w letnim mleku i cukrze; śmietanę; żółtko; olej i odrobinę soli. Ciasto należy oczywiście wyrobić i od razu rozwałkować na cienki placek.
Parówki obrać z foli. Długie parówki przeciąć na pół.
Placek posmarować lekko spienionym białkiem. pokroić nożem na paski szerokości 2 cm. Na każdym płożyć parówkę i spiralnie owinąć paskiem ciasta.
Tak przygotowane parówki ułożyć dość lużno na blaszę wysmarowanej tłuszczem, posmarować resztą białka (ja polecam raczej olej, białko bardziej się przypala).
Piec na złoty kolor.
Podawać z ketchupem i sałatą lub kapustą pekińską wymieszaną z sosem sałatkowym Knorra- wg mnie najlepszy to koperkowo ziołowy. Możecie także przyrządzić własny sos winegret.

Ja już wiem co przygotuję na kolację, a wy?
Naprawdę warto spróbować!
Smacznego.
 
 

     Celina 


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 15

Wysłany: 2010-09-07, 14:05   

Jeśli chodzi o takie zawijaski to ja polecam kupić tortille to tego awokado, czerwona fasola, kolendra. Parówki wcześniej podsmażyć z chilli i wszystko razem wpakować do placka. Na koniec dodać jedną łyżeczkę jogurtu bałkańskiego. Polecam wychodzi pysznie!!!! A jak ktoś lubi to można jeszcze dodać parę krążków czerwonej cebuli;)
 
 

     wikaG 



Dołączył: 03 Wrz 2010
Posty: 146

Wysłany: 2010-09-08, 11:41   

A jadłaś może coś takiego:

Parówki w sosie musztardowym

Składniki:
• 8 parówek
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka musztardy
• 100 ml białego wytrawnego wina
• 125 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
• 1 łyżeczka mąki
• sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Przygotowujemy sos: Robimy zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzamy ją winem wymieszanym z musztardą, dodajemy wywar mięsny i przyprawy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Przypominam, że w przypadku zagęszczonych sosów lepiej żebyśmy stali nad sosem i go mieszali niż robili nowy, gdy ten nam się przypali. Parówki podgrzewamy w gorącej wodzie lub na parze i podajemy zalane gorącym sosem. Możemy też pokroić parówki w plasterki i podgrzać je bezpośrednio w przygotowanym sosie.
 
 

     Celina 


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 15

Wysłany: 2010-09-08, 13:27   

Nie wiem czy to dla mnie nie jest zbyt wyszukane. Ja polecam taki prosty przepisik:

Parówki w chlebie

Dwie kromki czerstwawego chleba typu Balton, dwie parówki, dobry kawałek cheddara, dwie pieczarki, 300 dag małych pomidorków, jedna szalotka, pieprz, masło, oliwa z oliwek.

Salsa:
2 łyżki oliwy z oliwek przelać do miski, wkroić pomidory i dodać szalotkę pociętą w drobną kostkę dosolić i dopieprzyć do smaku.

Chleb od wewnętrznej strony posmarować masłem, na każdej kromce położyć pokrojone parówki, pieczarki i duże kawałki sera. Na rozgrzaną patelnie Dadaj 2 łyżki oliwy i ¼ kostki masła. Gdy tłuszcz się roztopi połóż na patelnie połączone ze sobą kromki chleba. By wszystko ładnie się przypiekło połóż na kanapkę ciężką patelnie lub garnek.
Gdy chleb z dwóch stron będzie ładnie przyrumieniony a ser w środku roztopi się wyłóż grzankę na talerz i obok połóż salsę.

Jeśli chcesz to możesz grzance dodać jeszcze więcej smaku i dodać na roztapiającego się tłuszczu świeże zioła takie jak tymianek czy rozmaryn.
 
 

     Sophie 


Dołączył: 03 Wrz 2010
Posty: 161

Wysłany: 2010-09-08, 20:40   

Rany! Zdziwiło mnie, ze takie zwykłe parówki można na tyle sposobów przyrządzić, ja tylko w cieście francuskim robię.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Reklama:
Prawdopodobnie najlepsze Forum Dyskusyjne
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Pomagamy:
pajacyk

Sitemap:
tematy i użytkownicy