• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Oferty Pracy • Korepetycje • Przyjaciele • Chwilówki Forum
• Rejestracja • Zaloguj • Album


Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

     lubie_gotować 


Dołączył: 01 Gru 2013
Posty: 1

Wysłany: 2013-12-01, 19:33   Przepis na pierniczki

Witajcie! Chciałam wam przedstawić mój przepis na pierniczki. Co roku korzystam z niego na święta Bożego Narodzenia :D Mam nadzieję, że spodoba się Wam :)

Składniki:
 2 szklanki mąki
 2 łyżki miodu
 3/4 szklanki cukru
 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 1/2 torebki przyprawy piernikowej
 1 łyżka masła
 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
 około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Dekoracja:
Lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego lub pomarańczowego, polewa z roztopionej czekolady (białej, ciemnej, mlecznej), czerwony barwnik spożywczy do zabarwienia lukru, posypki (maczki) cukrowe - są jadalne ale niewygodne w jedzeniu, wiórki kokosowe.

Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.

SMACZNEGO!
 
 

     kokoszka23  


Dołączyła: 30 Lis 2013
Posty: 2

Wysłany: 2013-12-01, 22:10   

mmm... :3
 
 

     konwaliowa  



Dołączyła: 29 Lis 2013
Posty: 35

Wysłany: 2013-12-04, 13:22   

Wygląda cudownie. *_* chyba spiszę i wypróbuję. :D
 
 

     Karolcia82 


Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 78

Wysłany: 2013-12-05, 12:17   

czyta się smakowicie więc chyba zabiore się do pracy :)
_________________
http://www.bogotaclub.pl/
 
 

     jully 



Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 23

Wysłany: 2014-02-11, 11:37   

Korzystałam z tego przepisu na święta i muszę przyznać, że pierniczki wyszły przepyszne :)
 
 

     wampirka  



Dołączyła: 02 Sty 2013
Posty: 365

Wysłany: 2014-02-11, 13:27   

Uwielbiam pierniki, zresztą nie tylko w święta, więc chętnie wypróbuję ten przepis :)
 
 

     groteska 


Dołączył: 17 Gru 2013
Posty: 335

Wysłany: 2014-05-22, 14:08   

Dzięki! Długo szukałam jakiegoś dobrego przepisu na pierniczki!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Reklama:
Prawdopodobnie najlepsze Forum Dyskusyjne
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Pomagamy:
pajacyk

Sitemap:
tematy i użytkownicy