• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Oferty Pracy • Korepetycje • Przyjaciele • Chwilówki Forum
• Rejestracja • Zaloguj • Album


Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

     kanarinho  



Tytuł: PENETRATOR
Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 4807
Skąd: Dębno

Wysłany: 2010-03-27, 20:12   
   Polecający: Paulinaaa


Sol napisał/a:
Akurat nie stąd
a skąd?

Sol napisał/a:
Ja tam w ogóle prawie nie gotuję, więc w zupełności się bez tego obywam.
a ja sypie to do wszystkiego co sie nadaje do jedzenia, nawet na kanapke potrafie wsypać troche wegety, polać to jeszcze magi i krzywić się, bo przesoliłem.
_________________
I tak nikt tego nie czyta.
 
 
 

     Sol  



Zaproszone osoby: 1
Tytuł: Smarkula
Dołączyła: 11 Cze 2007
Posty: 8307

Wysłany: 2010-03-27, 20:15   

kanarinho napisał/a:
a skąd?
Pisałam o tym w temacie dot. pomysłów na nick, w PWP co najmniej dwa razy i pewnie jeszcze gdzieś, poszukaj se ;P
kanarinho napisał/a:
a ja sypie to do wszystkiego co sie nadaje do jedzenia, nawet na kanapke potrafie wsypać troche wegety, polać to jeszcze magi i krzywić się, bo przesoliłem.
Color pokazała mi przepis na niezłą rzecz, gdzie można to wykorzystać, takie domowe chipsy - siekasz surowe, obrane ziemniaki na cienkie plasterki, rzucasz to na patelnię na olej do podsmażenia i sypiesz hojną ręką warzywko czy inkszą wegetę. Pycha sprawa.
_________________
Dum spiro, spero.

"It seems that once you get laid, your life basically turns to shit."
 
 
 

     Anka_DD  



Zaproszone osoby: 2
Dołączyła: 30 Lip 2008
Posty: 1135

Wysłany: 2010-03-27, 20:44   

Sol napisał/a:
Ja tych wszystkich bazylii i oregano po prostu nie czuję


Zrób sobie jajecznicę z cebulką i oregano. Odkąd koleżanka zaserwowała mi coś takiego już nie robię sobie jajecznicy bez tej przyprawy, pycha ^^
_________________
Sometimes devil tempts me to believe in God...
 
 

     Sol  



Zaproszone osoby: 1
Tytuł: Smarkula
Dołączyła: 11 Cze 2007
Posty: 8307

Wysłany: 2010-03-27, 21:05   

Anka_DD napisał/a:
Odkąd koleżanka zaserwowała mi coś takiego już nie robię sobie jajecznicy bez tej przyprawy, pycha ^^
A ja nie robię sobie jajecznicy w ogóle, bo jajka to zuo ;P

Czosnku nie uznaję za przyprawę jako taką, za pieprzem tak strasznie nie przepadam,natomiast sól uwielbiam. Reszty nie czuję ;P
_________________
Dum spiro, spero.

"It seems that once you get laid, your life basically turns to shit."
 
 
 

     Starrk  



Tytuł: \_(O_o)_/
Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 16281
Skąd: Shinbone Alley

Wysłany: 2010-03-27, 21:36   

Sol napisał/a:
jajka to zuo ;P
O___________o
Sol napisał/a:
sól uwielbiam.
Lubisz przesolone potrawy?
_________________
OH, U FINKZ DARKNES IZ UR ALLY. U MERELY ADOPTD TEH DARK; I WUZ BORN IN IT, MOULDD BY IT. I DIDNT C TEH LIGHT TIL I WUZ ALREADY MAN, BY DEN IT WUZ NOTHIN 2 ME BUT BLINDIN!
 
 

     Sol  



Zaproszone osoby: 1
Tytuł: Smarkula
Dołączyła: 11 Cze 2007
Posty: 8307

Wysłany: 2010-03-27, 21:38   

Psycho Krusher napisał/a:
Lubisz przesolone potrawy?
No, nie przesadzajmy. Jak ktoś wysypie kilo soli na pół kilo pomidorów, to wiadomo, że tego nie zjem. Ale solę więcej, niż wiekszość moich znajomych.
_________________
Dum spiro, spero.

"It seems that once you get laid, your life basically turns to shit."
 
 
 

     Martina  



Zaproszone osoby: 14
Tytuł: słodziak *^_^*
Dołączyła: 11 Paź 2005
Posty: 15490
Skąd: Poznań

Wysłany: 2010-03-28, 03:01   

ja soli nie używam w ogóle praktycznie - jedyny wyjątek: do gotowania ziemniaków.

ale już na przykład kiedy gotuję ryż, makaron albo kaszę, wsypuję vegetę zamiast soli. nie wiem dlaczego, ale ta typowa sól, biała, drobna - jakoś mnie odrzuca.
_________________
niezależność, radość życia, brak obsesji

 
 
 

     Pasażer  



Dołączył: 03 Paź 2009
Posty: 2340

Wysłany: 2010-03-28, 04:58   

Cynamon jest super, ale nie przyprawiam nim niczego, po prostu lubię rzeczy z nim już dodanym - kawę, jogurt, itd.

Oprócz tego zazwyczaj dużo pieprzu czarnego. I czosnek. Tyle chyba.
_________________
"Żebym ja potrafił mówić tak, jak myślę." (D.D.)
 
 

     Nyara  



Dołączyła: 12 Lut 2010
Posty: 297

Wysłany: 2010-03-28, 22:03   

Czosnek to u mnie postawa. I pieczona cebula na kuchni kaflowej (taka w której pali się drzewo/węgiel) do każdej zupy dodaję. No i pieprz (w sporej ilości), sól do smaku i maga chyba co bym nie zjadła dodaje ją.
_________________
Znajduję ślad twoich zębów w moim mieście.
(...)
pierwsza warstwa - skóra.
druga warstwa - krew.
trzecia warstwa - kości.
czwarta warstwa - dusza.
a ślad twoich zębów jest najgłębiej.
najgłębiej.'
 
 

     Colorblind  



Tytuł: zielona maupa
Dołączyła: 20 Cze 2007
Posty: 8036
Skąd: Bimini iiii Finimini

Wysłany: 2010-04-16, 16:04   

moje ostatnie przyprawowe odkrycie:


tylko muszę uważać na to, ile tego sypię - ostatnio zrobiłam bardzo ostrą sałatkę, bo tak mi się sypnęło tego pieprzu, pyszna była, ale tak gardło paliło po jej zjedzeniu, że chyba przez pół godziny dwa litry wody wypiłam.
_________________
"Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!"

"Doskonale. Wszystko przebiega zgodnie z moim planem. Jestem bezwzględnie inteligentny."

bo w życiu ważne jest poczucie koloru
 
 

     Zombwbij  


Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 1034

Wysłany: 2010-04-24, 19:14   

Colorblind napisał/a:
Czy macie jakieś swoje ulubione przyprawy, zioła, dzięki którym Wasze danie zyskuje na wartości i staje się smaczniejsze?
Mleko - i wszystko nabiera smaku ;)
Normalnie jak slogan :P
Podstawą jest sól, bo popularne składniki potraw zwykle nie zawierają jej dość. A lubię sobie posolić. Do tego pieprz i jeszcze może kilka rzadziej używanych przypraw. Niczego wymyślnego raczej nie używam.

Colorblind napisał/a:
bo tak mi się sypnęło tego pieprzu, pyszna była, ale tak gardło paliło po jej zjedzeniu, że chyba przez pół godziny dwa litry wody wypiłam.
Mleko szybko ugasza takie palenie. To nie żart. Pewnie dlatego, że mleko dobre na wszystko ;)
_________________
""Boże" chroń mnie od przyjaciół."
Ostatnio zmieniony przez Zombwbij 2010-04-24, 19:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 

     matra  



Tytuł: Buka zimna suka
Dołączyła: 15 Sty 2010
Posty: 1042
Skąd: Dolina Muminków

Wysłany: 2010-04-25, 10:27   

Zombwbij napisał/a:
Mleko szybko ugasza takie palenie. To nie żart. Pewnie dlatego, że mleko dobre na wszystko ;)

Może nie na wszystko, ale na w/w na pewno. Woda tylko spłukuje to co nas piecze niżej w efekcie czego rozprowadza nam to elegancko po całym przełyku, a więc więcej szkody niż pożytku, natomiast najlepsze jest właśnie mleko i chleb.
A co do samych przypraw - ja uwielbiam takie, które już w sobie mają takie spore granulki soli, na pewno mają to przyprawy knorra do pomidorów i pesto.
_________________
ocal życie - adoptuj!

m. gallery
 
 
 

     Anka20 


Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 9

Wysłany: 2010-06-29, 16:47   

Stawiam na tymianek, nie ma dania z mięsem z kurczaka bez tymianku :P
_________________
jak sięgać po rady to: www.wizaż.pl
jak gotować to: www.pulpecik.pl
jak się edukować biznesowo: www.kojotybiznesu.pl
 
 

     Kajli  


Dołączyła: 11 Wrz 2013
Posty: 7

Wysłany: 2013-09-11, 16:15   

Ostatnio moja ulubioną przyprawą stały się ostre papryczki chili. Dodaje je praktycznie do wszystkiego :)
 
 

     es-cs_wuv  



Zaproszone osoby: 1
Tytuł: niereformowalny
Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 1870
Skąd: z daleka

Wysłany: 2013-09-12, 00:52   
   Polecający: google


hash dobry podobno do mięsa i mleka ale sypki musi być :szok:
_________________
Bywają myśli tak głębokie, że pogrążają autora.


jestem oazą spokoju na pustyni gniewu, pierdo.. qrw... zaje... wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Reklama:
Prawdopodobnie najlepsze Forum Dyskusyjne
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Pomagamy:
pajacyk

Sitemap:
tematy i użytkownicy