• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Oferty Pracy • Korepetycje • Przyjaciele • Chwilówki Forum
• Rejestracja • Zaloguj • Album


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Colorblind
2009-11-24, 18:32
Autor Wiadomość

     Kasia2008  



Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 113

Wysłany: 2008-10-12, 16:34   

kanarinho18 napisał/a:
no właśnie...sporą role odgrywają uwarunkowania genetyczne i nawet nadmierne obżeranie sie nie spowoduje tycia :) (dziekuje Wam rodzice :P )

moi rodzice tez sa szczupli,nigdy nie mieli problemów z tyciem :) w ogole nie ma u mnie w rodzinie grubasów :D wiec czemu ja mialabym byc gruba ? :P
zobaczymy jak bede za pare lat wygladać :P
_________________
Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.
Paulo Coelho
 
 

     kobietka 


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 70

Wysłany: 2008-10-13, 12:09   

nieestety to sie zmienia z czasem.ja tez jestem szczupla a raczej chudzielec. w mojej rodzinie za mlodu wszyscy tacy byli potem to roznie bywalo. ale zdrowe odzywianie to nie tylko diety i liczenie kalorii. bo takie wrzycanie codzienne fastfood rozwala caly zoladek. Tez lubie czesto cos takiego niezdrowego zjesc, ale ogolnie szukam produktow smacznych i zdrowych. a kanarinho18 lubisz chinskie jedzenie? bo to w sumie tez sa warzywa a mozna zdrowo przyzadzic i sie do tego najesc. ja to kupuje takie gotowe mrozone chinskie danie.n ie wiem to sie jakos nasi goreng nazywa. wrzucam na patelnie i tam i warzywa i miesko. do tego ryz i jakis bajer sos slodko kwasny i pychaaaa. a jak szybko sie robi.
 
 

     kanarinho  



Tytuł: PENETRATOR
Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 4807
Skąd: Dębno

Wysłany: 2008-10-13, 13:42   
   Polecający: Paulinaaa


kobietka napisał/a:
a kanarinho18 lubisz chinskie jedzenie?
Nieprzepadam za chinskimi potrawami. Jestem bardzo wybredny jeśli chodzi o jedzenie. Z potraw robionych z ryzu lubie tylko risotto mimo, iz są tam spore ilości warzyw :) Jest to bardzo syta i wartosciowa potrawa.
_________________
I tak nikt tego nie czyta.
 
 
 

     Lola  



Dołączyła: 11 Mar 2006
Posty: 2647
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2008-10-13, 20:41   
   Polecający: religia tv


Kasia2008 napisał/a:
nie prawda,makaron jest zalecany nawet do diety.
Zimniaki tuczą..


hmmm jakies nowe diety tu tworzysz , nie znam diety, przynajmniej odchudzającej ( bo o "tuczeniu" tutaj mówimy), która wywyższała by makaron od ziemniaków , chociazby dlatego ze :

przecietny makaron ma od 363 do 373 kcal / 100gram ( w zaleznosci od ilości uzytych w nim jajek) a ziemniaki ( w zaleznosci od rodzaju) od 69 do 85 kcal / 100 gram ;]]
I to makaron posiada więcej tłuszczów i weglowodanów niz ziemniaki.
Ziemniaki tucza gdy sie podaje je z sosami lub tłuszczem lub czymkolwiek innym z czym Polacy lubia je jeść a juz na pewno ze schabowym i kapusta ;] Ale same w sobie nie sa tuczące.

A mozesz to sprawdzić w pierwszej lepszej tabeli kalorycznej w internecie ;]
_________________
srutututu
 
 
 

     kobietka 


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 70

Wysłany: 2008-10-14, 10:21   

a to risotto sam robisz? ja osatnio kupilam grzybowe risotto mrozone. smaczne wyszlo bo sama to nie umiem przygotowac.

lolinka zgadzam sie z toba. ziemniaki tucza w zestawie z sosami. same nie. a zato od makaronow dupsko rosnie :)
 
 

     kanarinho  



Tytuł: PENETRATOR
Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 4807
Skąd: Dębno

Wysłany: 2008-10-14, 10:58   
   Polecający: Paulinaaa


Często tak sie zdarza, ze nikogo nie ma w domu, wtedy jestem zdany sam na siebie :P Sam nauczyłem sie gotować rozmaite potrawy w tym risotto.

Co do ziemniaków to zgadzam sie z lolinka, same z siebie nie tuczą(w końcu jest to warzywko) ale z jakimiś ciężkimi sosami czy nawet w postaci frytek, albo takich smarzonych krążków są bardzo tuczące i niezdrowe.
_________________
I tak nikt tego nie czyta.
 
 
 

     Emisia 



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 49

Wysłany: 2008-10-14, 21:13   

qrczę, ale risotto to ciężko się robi, bo to nie takie proste żeby ryż był sypki a nie twardy. a te mrożone są rzeczywiście fajne i mają dużo dodatków a nie tylko sam ryż.

co do tycia od makaronów - polecam takie makarony razowe czy pełnoziarniste. te są dużo zdrowsze.

no i oczywiście jak najmniej (albo wcale!) fast foodów czy chipsów i innych zapychaczy. do przegryzania lepsze są warzywka ugotowane/rozmrożone na parze z jakimś delikatnym sosikiem jogurtowym :D
 
 

     kanarinho  



Tytuł: PENETRATOR
Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 4807
Skąd: Dębno

Wysłany: 2008-10-14, 21:20   
   Polecający: Paulinaaa


Emisia napisał/a:
do przegryzania lepsze są warzywka ugotowane/rozmrożone

Ugotowane warzywa nie mają zadnych wartości, wszystkie minerały, witaminy itp. zostają wygotowane.

Risotto to jest prosta sprawa. Ryż wystarczy lekko niedogotować, a pózniej dać na chwile do piekarnika(pod zamknięciem) i jest idealnie sypki:D
_________________
I tak nikt tego nie czyta.
Ostatnio zmieniony przez kanarinho 2008-10-14, 21:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 

     sis  



Zaproszone osoby: 2
Tytuł: zła starowinka
Dołączyła: 06 Maj 2007
Posty: 4092
Skąd: Poznań

Wysłany: 2008-10-14, 21:26   

Emisia napisał/a:
to nie takie proste żeby ryż był sypki a nie twardy
Jaki to problem ugotować ryż na sypko? 0.o
kanarinho18 napisał/a:
Ugotowane warzywa nie mają zadnych wartości, wszystkie minerały, witaminy itp. zostają wygotowane.
Bez przesady. Nieodpowiednio przygotowane warzywa tracą pewną część wartości odżywczych, ale na pewno nie wszystkie. Ale jeśli umie się je przyrządzić, spora część zostaje.
_________________
najstarsza starowinka.

grlało, matulu


www:http://www.seifert-magazyny.pl
 
 

     Lola  



Dołączyła: 11 Mar 2006
Posty: 2647
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2008-10-14, 22:06   
   Polecający: religia tv


risotto takie prawdziwe na pewno wymaga "prawdziwych" składników jak wino czy szafran ;] Ale rozumiem ze nie macie takich więc wystarczy ryz ugotowac na bulionie az go wsiąknie ( moze być kostka rosołowa) i wymieszac potem ze smazonym kurczakiem , pieczarkami , cebulka , mozna dodac papryke , pomidory , ogolnie wszystko co pod reka , jakies przyprawy np curry , ostra papryka , pieprz i na talerz ;p Fajnie smakuje tez wymieszane z serem i zapieczone jak juz ktos pisał.
BON APETITTTTT ! ;p

[ Dodano: 2008-10-14, 22:08 ]
mozna tak samo zrobic makaron i tez bedzie git!
_________________
srutututu
 
 
 

     kanarinho  



Tytuł: PENETRATOR
Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 4807
Skąd: Dębno

Wysłany: 2008-10-14, 22:14   
   Polecający: Paulinaaa


lolinka napisał/a:
risotto takie prawdziwe na pewno wymaga "prawdziwych" składników jak wino czy szafran ;]
predzej wypije te wino niz dodam do risotta :P
Kiedyś wykombinowałem risotto zapiekane z żabimi udkami i serem xD było bardzo dobre i dietetyczne;p
_________________
I tak nikt tego nie czyta.
 
 
 

     Kasia2008  



Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 113

Wysłany: 2008-10-15, 07:14   

kanarinho18 napisał/a:
Emisia napisał/a:
do przegryzania lepsze są warzywka ugotowane/rozmrożone

Ugotowane warzywa nie mają zadnych wartości, wszystkie minerały, witaminy itp. zostają wygotowane.

a ja bym powiedziala ze sa zdrowe,jak najbardziej,ale wtedy gdy sa gotowane na parze,a nie w wodzie.
_________________
Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.
Paulo Coelho
 
 

     kobietka 


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 70

Wysłany: 2008-10-15, 09:47   

to prawda. zdrowsze sa gotowane na parze, surowe lub rozmrozone. to risotto to tak nie jest prosto z tym ryzem. zeby tego bulionu dodac tak zeby nie wyszla papka albo zeby sie nie przypalil. poki co sama nie robilam, bo wlasnie boje sie tego efektu. ja to ryz jak juz w torebkach gotuje :) jedyne co ostatnio wlasnie mrozone danie risotto jadlam i bylo naprawde dobre. a do tego jak szybko sie robi :) a szafra mozna u nas dostac, niestety to jest dosyc droga sprawa i gram dosyc kosztuje, ale to podobno kolor tez dodaje do dania.
 
 

     Lola  



Dołączyła: 11 Mar 2006
Posty: 2647
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2008-10-15, 11:10   
   Polecający: religia tv


kobietka napisał/a:
ja to ryz jak juz w torebkach gotuje :)


no i co za problem zrobic potem risotto z takiego ryzu ? masz dwie lewe ręce zeby nie umiec do ryzu dodac jakiś dodatków , kurczaka , pieczarek , warzyw i przypraw i wymieszac ?? ;p p
Wiem wiem , to jest skomplikowane ...
_________________
srutututu
 
 
 

     kobietka 


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 70

Wysłany: 2008-10-16, 13:39   

pozniej dodac to nie problem. problem jest ten ryz dobrze ugotowac.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


pozycjonowanie by s90.pl

Reklama:
Prawdopodobnie najlepsze Forum Dyskusyjne
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Pomagamy:
pajacyk

Sitemap:
tematy i u�ytkownicy